Hoge kwaliteit keukenapparatuur
voor u ontworpen en ontwikkeld in Australië
 
Zoals een oud gezegde zegt: "Je betaalt voor KWALITEIT en KWALITEIT gaat eeuwig mee" - Justin Chellis, Ayr, Queensland.

Informatie • Kan een € 400 blender je leven veranderen?
  Kan een € 400 blender je leven veranderen?

  Ja.

  Als je voor het eerst een Vitamix 5200 koopt, de zogenaamde Ferrari onder de blenders,dan zullen er waarschijnlijk twee gedachten door je hoofd flitsen. Ten eerste “Heb ik nu echt $400 aan een blender besteed?”. En ten tweede “Dit apparaat gaat mijn leven veranderen.”

  Tenminste, dat waren mijn gedachten nadat ik de Vitamix een paar weken geleden tijdens een voeding gerelateerde conferentie had gekocht. Ik had deze aankoop niet gepland. Ik volgde gewoon een paar collega’s naar de Vitamix demonstratiestand, waar een snel pratende jongeman met een headset en een indrukwekkende vaardigheid met papieren bekertjes, monsters uitdeelde aan een enthousiast publiek. Ik keek hoe hij een ananas tot sap maakte. Ik stond er bij toen hij een complete, ongepelde teen knoflook pureerde. Ik proefde een groene smoothie, daarna tortillasoep en daarna een geblende cappuccino. Voordat ik wist wat er gebeurde, had ik mijn creditcard tevoorschijn gehaald. De schade? $429.89 – en dit was met korting.

  Terwijl ik de expositiehal doorkruiste, de enorme Vitamixdoos tegen mijn schenen aanbotsend, begon ik te twijfelen over wat ik zojuist had gedaan.

  Op dat moment hoorde ik een stem tegen mij praten.

  “Je zult van geen enkele cent spijt krijgen!” schreeuwde de stem in een zwaar Jamaicaans accent. “Geen spijt van geen enkele cent!”

  Ik draaide me om en zag hoe een oude vrouw een vinger naar mij schudde, een grote glimlach op haar gezicht. Deze vrouw had geen connectie met de Vitamixstand; ze was zo gepassioneerd over haar eigen machine, dat toen ze die van mij zag, ze gewoon even moest schreeuwen.

  “Ik houd van mijn Vit-a-mix,” zei ze, elke lettergreep duidelijk uitsprekend, voordat ze lovend verder ging over het ruil- en reparatiebeleid van het bedrijf. “Ik houd er zo veel van, dat ik het zelfs de doden aanbeveel!”

  Het was een sterke, misschien wel vreemde, bekrachtiging. En terwijl ik wegliep bleven haar woorden in mijn oren luiden. Mijn angst over de prijs veranderde al snel in iets anders: opwinding.

  ***

  De Vitamix is technisch gezien een blender, maar dit lijkt echter meer een belediging. Gezien de kwaliteit en het vakmanschap, kun je deze twee echt niet met elkaar vergelijken.

  Ik kan dit zeggen, omdat in 2012 Cook’s Illustrated ze wel heeft vergeleken in een artikel genaamd “Blenders” – een Amerikaanse keukentest waarin negen apparaten met elkaar werden geconfronteerd, zoals de Vitamix, de KitchenAid 5- speed blender en de uiterst stille Ninja Professional. De testers hebben ronde na ronde na ronde milkshakes gemaakt met de blenders. Ze hebben ijs verbrijzeld. Ze hebben margarita ’s geblend. En om de sterkste van de zwakste te onderscheiden, hebben ze ook een maandhoeveelheid dagelijkse smoothies gemaakt met iets waarvan zij dachten dat het de ultieme groenten uitdaging was: rauwe boerenkool. Het was een taak die “de ondergang betekende voor een aantal machines”.

  Cook’s Illustrated legt uit, dat er verschillende factoren van invloed zijn op de effectiviteit van een blender. Eén, niet verwonderlijk, is het vermogen van de motor; bij 1380 watt (ongeveer 2 pk) heeft de Vitamix 5200 twee keer zo veel vermogen als de winnaar van de Cook’s Illustrated test. Een andere factor is de vorm van de kan: de ronde bodem van de Vitamix creëert een draaikolk, die voedsel efficiënter door de messen trekt. En de laatste factor zijn de messen zelf: hoe dichter ze bij de rand van de kan komen en hoe meer versprongen de hoeken zijn, des te effectiever zijn ze in het vangen van stukjes voedsel in hun draai. (Het kan ook geen kwaad om te zeggen, dat de messen van de 5200 tot 386 km/u kunnen ronddraaien.)

  Met deze drie factoren in zijn voordeel, blinkt de Vitamix 5200 uit in alle uitgevoerde testen. Cook’s Illustrated concludeerde, dat de 5200 de “lieveling van restaurantchefs” is en een “stoere keukentester, omdat er praktisch niets is wat het niet aankan.” Het artikel vervolgt: “terwijl de uitvoering met een forse prijs komt, maakt de uitzonderlijke duurzaamheid (niet te vergeten de 7 jaar garantie) het op de lange duur goedkoper, in vergelijking met een goedkopere blender die steeds vervangen moet worden”.

  Ik was zo geïnspireerd door de lofzang van Cook’s Illustrated, en niet te vergeten het 301-pagina tellende receptenboek dat in de Vitamix doos zat, dat ik besloot om mijn eigen versie van de groene boerenkool test uit te voeren. Als de Vitamix echt een levensveranderend keukenapparaat is, hoe zou mijn leven dan veranderen als ik de komende vijf dagen alleen nog voedsel zou eten wat ik erin had bereid? Zou ik het experiment afsluiten als een rauwe voedselfanaat? Of zou ik ‘s nachts wakker liggen en dromen over biefstuk? Om hier achter te komen, vulde ik mijn diepvries met bevroren fruit en groente en kocht een paar smoothiebasics: yoghurt, banaan en melk. Het plan was niet om te Vitamixen. Ik wilde Vitamaxen.

  Zoals dit experiment al duidelijk maakt, is de Vitamix nieuw voor mij. Ik hoorde het merk voor het eerst tijdens het vorige Thanksgivingfeest, toen een familievriend me vertelde dat ze er een speciale plek voor inrichtte in haar keukenrenovatie. (“Jij richt je keuken in rondom je blender?” vroeg ik. “Het is niet zomaar een blender”, schoot ze terug.) Sindsdien liep ik tegen een Vitamix demonstratie aan in Whole Foods en had ik mensen er lovend over horen praten op mijn sportschool. De rage liet mij denken, dat het bedrijf redelijk nieuw moest zijn.

  Ik kwam er echter achter, dat het Vitamix bedrijf er al is sinds 1921, toen een man genaamd William Grover “Papa” Barnard zijn carrière begon als reizende verkoper voor moderne keukenapparatuur. Barnard introduceerde zijn eerste blender in 1937 en - volgens de bedrijfsgeschiedenis - “zag onmiddellijk de waarde van het blenden, om snel en gemakkelijk gezond eten te bereiden dat heerlijk smaakt.” Een familielid doopte het blenderassortiment van Barnard om als “Vitamix”, waar vita Latijns is voor “leven”, en de familie gebruikte sindsdien waarschijnlijk nooit meer hun tanden.

  In 1949 bracht Barnard zijn blender onder bij het grote publiek toen hij één van Amerika’s eerste televisie-infomercials creëerde. Een vreemde 25 minuten durende demonstratie, waarin recepten voor broodkruimels, aardappelpannenkoeken, laxerende spinaziedranken en smoothies met rauwe eieren en hun schil werden getoond (“We drinken het net als gemoute melk!” riep Papa uit). In 1969 lanceerde het bedrijf de voorvader van mijn 5200: de Vitamix 3600, die met genoeg kracht werd opgedreven zodat ijs kon veranderen in slush, deeg gekneed en granen gemaald konden worden. Het bedrijf - dat tegenwoordig nog steeds in familiehanden is - bleef zijn apparaten verfijnen om de kracht en duurzaamheid te verbeteren, en hebben recentelijk nog de 7500 gelanceerd, een iets stillere en smallere versie van de 5200 met een prijs van € 529.

  Ik begreep waarom sommigen wellicht voor een stillere versie gaan, toen ik de Vitamix voor het eerst aanzette: het klonk alsof ik een kettingzaag aanzette in mijn keuken. Tijdens een van mijn inwijdende smoothiepogingen begon de lucht van de motor het zelfs over mijn aanrecht te rijden.

  Geïntimideerd besloot ik mijn experiment te starten met een paar “gemakkelijke” recepten van het Vitamix kookboek (ja, de recepten lopen op tot “gevorderd”): een tuincocktail, een smoothie van spinazie en aardbeien, een lassi van aardbeien en spinazie, een shake van perzik en banaan. Ze waren inderdaad gemakkelijk - in tegenstelling tot mijn vorige blender, waar ik steeds moest stoppen om de brokken voedsel weer in de messen te krijgen, verslond de Vitamix alles wat ik erin stopte. (En ook in tegenstelling tot een sapcentrifuge, die extracten eruit haalt en waardevolle vezels achterlaat, verandert de Vitamix echt alles in drinkbare vorm, inclusief vezels.)

  Bij de lunch en het diner, verving ik mijn smoothies met gevitamixte soepen, die ik had geleerd van de bijgevoegde DVD, een half uur durende instructie van een vrouw die me verwelkomde in de familie, vanaf een aanrecht vol met vers fruit. (“Dit is ongetwijfeld veel meer dan alleen een machine”, zei ze. “Het is een complete levensstijl.”) Terwijl ik me een weg werkte door de tortillasoep, boerenkool en prei, en - mijn favoriet - broccoli en kaas, experimenteerde ik ook met een Vitamix geoorloofde, ietwat beangstigende, snel bereiding: de Vitamix gebruiken om soepen op te warmen terwijl je ze bereidt. (De messen roteren zo snel en produceren zo veel wrijving, dat als je hem zes minuten aan laat staan, de vloeistof zo heet wordt dat er stoom vanaf komt.)

  Ik heb humus gemaakt in de Vitamix; Ik heb amandelboter gemaakt. Ik heb watermeloenlimonade geblend voor een barbecue. Ik heb groenten gehakt (op lagere snelheden kan de Vitamix ook dienst doen als keukenmachine). Terwijl mijn vertrouwen groeide, dwaalde ik steeds meer af van het officiële Vitamix receptenboek. Ik gooide er bijna alles in dat al een beetje verlept begon te raken in mijn ijskast. Extra zucchini? Gooi het in de Vitamix. Verlepte snijbiet? Blenden! Ik begon de Vitamix bijna te gebruiken als een vuilnisbak, met het grootste verschil dat ik alles dronk wat het produceerde.

  Toen het Vitamix-bedrijf in 2009 een adviesbureau opdracht gaf een online marktstudie te verrichten, concludeerden ze dat elk van de 393 ondervraagde Vitamix-eigenaars de Vitamix aan 13,4 mensen had aanbevolen. Holly Hacker, de directeur van directe-verkoop en klantbeleving van Vitamix, zegt dat dit aantal zo hoog was, omdat de onderzoekers erop aandrongen alles nogmaals te controleren. Allereerst wantrouwde ik de cijfers ook, maar binnen drie dagen na aankoop maakte ik smoothies voor mijn man en zijn familie, prees de Vitamix aan bij mijn officemanager, was er lyrisch over bij vrienden en nodigde mijn ouders uit voor een Vitamix-lunch. Toen mijn moeder, een voormalige verpleegster, mijn blauwe bessen en boerenkool smoothie weigerde, omdat het leek op gal, voelde het alsof ze mijn nieuwe vriend afwees. Verlangend naar haar goedkeuring, maakte ik snel een aardbeiensorbet.

  ***

  In 2010 stelde het bedrijf een boek samen dat Gratitude heet, een bundeling van verhalen en Vitamix-ervaringen ter ere van het 90e jubileum. Naast een vreemde mengelmoes van verklaringen van beroemdheden (zoals Jason Mraz, Gabrielle Reece en een uitvoerend producent van The Lord of the Rings Trilogy), is het boek gevuld met ontroerende, persoonlijke verhalen van regelmatige Vitamix gebruikers, die beweren dat de machine hun leven heeft veranderd.

  Zo is er een echtpaar, die elkaar hebben leren kennen, toen de man zijn collega uitnodigde - nu zijn vrouw - voor een pizza die hij had gemaakt met ingrediënten bereid in de Vitamix (“Elke keer als we een Vitamix-demonstratie zien, worden Craig en ik sentimenteel”), de vrouw die net haar zieke hond had verzorgd met Vitamix-geblende rauwe kip (“zelfs mijn hond houdt van de Vitamix”), en de moeder die beweerde dat als haar huis in brand zou vliegen, ze “haar Vitamix en familieleden zou redden.” Een andere vrouw noemde haar Vitamix een “geschenk van God”.

  Als dit alles klinkt als marketing-lariekoek, stel ik voor Vitamix eens op te zoeken op Twitter. (Of de officiële Vitamix Facebook-pagina te bezoeken die meer dan 93.000 likes heeft) Ze betalen me niet om dit te zeggen, maar IK HOUD van mijn Vitamix blender ”, tweette één gebruiker. “Het maken van een Vitamix smoothie met mijn vers geplukte bessen uit de tuin, maakt me erg gelukkig. Dan dans ik in de keuken!”, schreef een andere.

  Mensen tweeten over het omhelzen van hun Vitamix. Ze plaatsen hun favoriete recepten (voorbeeldtitel: Komkommerplezier), en delen hun foto’s van heldergroene smoothies. En het zijn ook niet alleen veganistische, yoga liefhebbende vrouwen. “Ik praat over mijn Vitamix, zoals Jay-Z praat over zijn horloges”, tweette een mannelijke Vitamix-fan. Een andere man, nadat hij geclaimd had dat hij zijn wodka had gevitamixt, schepte op dat hij “net een stel bananen had overtroffen”, een smoothie versie waarmee je op je borst slaat.

  Waarom deze Vitamania? Een gedeelte van het enthousiasme van mensen heeft te maken met het plezier dat zo’n goed ontworpen machine geeft. (Vier miljoen huishoudens in de Verenigde Staten hebben een Vitamix, terwijl de reparatieafdeling van het bedrijf maar vier werknemers heeft) Voorbereiding en reiniging zijn gemakkelijk, en er is ook een bepaalde experimenteer-achtige bevrediging dat je bijna alles kunt blenden wat er voor je ligt. Maar wellicht ligt de grootste aantrekkingskracht van de Vitamix in zijn vermogen om voedende magie te verrichten. Wij weten allemaal dat we meer groenten moeten eten, maar we geven de voorkeur aan het drinken van smoothies. De Vitamix zorgt ervoor dat we beide doen; wat begint als een verplichting wordt geblend tot een traktatie.

  ***

  Op dag vijf verbrak ik uiteindelijk mijn Vitamix-reeks met een bord shoarma – een gebeurtenis die me na liet denken over wat me de afgelopen dagen was overkomen. Het meest vreemde was, besloot ik, niet eens het arsenaal aan bevroren producten dat in mijn normaal zo lege diepvries lag (van boerenkool tot mango en geroosterde mais). Het was ook niet dat ik mijn schoonbroer een spinazie-ananas-gember-smoothie had laten drinken of dat ik een paar speciale geluid verminderende oorkleppen had gekocht voor tijdens het blenden (een Vitamix op volle toeren heeft een decibel bereik van 84, wat ligt tussen een langsrijdende motor en een luide stofzuiger), of dat ik had voorgesteld, ja echt serieus, dat mijn man en ik onze Vitamix meenamen op vakantie.

  Het meest vreemde was dat ik op de vijfde dag, toen ik al tenminste 20 gevitamixte smoothies en soepen had geconsumeerd en mijn man mij vertelde, dat ik hem al zo veel smoothies had geserveerd dat hij over mijn Vitamix had gedroomd, niet aan het smachten was dat het experiment zou eindigen. In plaats daarvan werd ik opgewonden wakker met de gedachte welke smoothie ik als ontbijt zou maken. In plaats van mij beroofd te voelen tijdens het experiment, voelde ik me gek genoeg bevredigd; elke keer als ik honger had, maakte ik gewoon nog een drankje. (Misschien dat ik daardoor ook geen gewicht kwijtraakte; het blijkt dat bij het omzetten van vast voedsel naar vloeibaar voedsel de calorieën niet verloren gaan.)

  Het is nu meer dan een maand geleden, dat de vrouw haar Vitamix praatje naar me schreeuwde in de exhibitiehal en ik voel me zo bevrijd van conventionele eet- een drankbereidingen, dat als ik iemand een Vitamix-doos zou zien dragen ik ook de behoefte voelde om daar vrolijk iets op te reageren. Mijn dieet van groene vloeistoffen geeft me niet alleen een gezond gevoel, maar ook een opwaarts gevoel, alsof het terugbrengen van mijn voedsel naar kleine stukjes mij ook een moreel betere versie van mezelf maakt. Als dat belachelijk klinkt, dan daag ik je uit een slokje van mijn gember-spinazie-ananas-mengsel te proeven en me te zeggen dat je niet bent veranderd. Ik zie in dat er misschien een dag komt dat ik genoeg heb van de Vitamix. De smoothie van vandaag, bevroren boerenkool met verse boerenkool, lag op het randje van wat een banaan kan camoufleren. Maar op dit moment kan ik zeggen dat als mijn huis in brand staat, ik weet welk apparaat ik meeneem op weg naar buiten.

 • Beste kwalitatief hoogwaardige blender
  Beste kwalitatief hoogwaardige blender

  Ik kan me nog steeds de eerste keer herinneren, dat ik een Vitamix blender gebruikte in een professionele restaurantkeuken. De eerste keer dat ik zijn ruwe kracht voelde, de ontzagwekkende volledig analoge draaiknop, en de soepen die als de meest zachte zijde door mijn keel gleden. Als u ooit overdonderd bent geweest door de textuur van een puree of soep in een sjiek restaurant, zijn de kansen groot dat één van deze machines daar verantwoordelijk voor zijn geweest. Het goede nieuws is dat ze nu gemakkelijk beschikbaar zijn voor de thuiskok. Het slechte nieuws? Er zijn veel keuzes en ze zijn duur. En dan hebben we het over tenminste € 352.


  Voor zo veel flappen wil je zeker zijn dat je de beste blender krijgt die geschikt is voor jouw behoeften én eentje die nog jaren meegaat. De laatste paar weken ben ik bezig geweest met het testen en vergelijken van blenders om je uiteindelijk mijn top drie aanbevelingen te doen: de Vitamix 5200, de Blendtec Designer Series en de Breville Boss. Elke afzonderlijke blender is een fantastische keuze. Welke je selecteert, hangt af van je persoonlijke behoeften. Lees verder voor meer details.

  Waarom heb ik een kwalitatief hoogwaardige blender nodig?.

  Kwalitatief hoogwaardige blenders - die met een maximaal vermogen van 2 pk of meer - zijn niet goedkoop. De meest voordelige modellen kosten ongeveer € 352. Waarom zou je dus twee of vier keer de prijs betalen van een standaard blender als ze in principe dezelfde taken doen? Simpel gezegd, omdat een blender met hoog vermogen deze taken beter doet. Gladdere soepen en smoothies. Sneller ijs verbrijzelen. Granen die je kunt malen naar eigen goeddunken. Verse pindakaas en puree. Je weet wat ik bedoel.

  De waarheid is dat je er waarschijnlijk geen nodig hebt, maar als je eenmaal de eerste keer geproefd hebt van een soep die zo zacht is als zijde of een echte fluweelachtige, zaad- en vezelvrije smoothie, krijgt je het erg moeilijk om weer terug te gaan naar het oude..

  Als je ooit hebt meegemaakt, dat een blender je na een uitbarsting en een walm van plastic stof je in de steek heeft gelaten, dan is dat een andere reden. Dit is overigens een belangrijke factor die meestal wordt vergeten in beoordelingen, maar na vele klantenmeningen en jarenlange ervaring met een blender, kun je maar tot één conclusie komen: kwalitatief hoogwaardige blenders zijn simpelweg duurzamer en betrouwbaarder. Alle drie de blenders, die op onze testlijst staan hebben solide metalen tandwielen op de blendervoet en de kan. Een blender met metalen tandwielen kan theoretisch gezien voor altijd meegaan en ze hebben tevens een zevenjarige garantie om dit te bewijzen. Metalen kogellagers in de bladbehuizing zorgen ook voor efficiënter blenden en een langere levensduur..

  De deelnemende blenders.

  Er is een ontelbaar aantal blenders verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, maar voor deze test richtte ik me tot de blenders met een hoog vermogen: blenders met een maximale meting van tenminste 2 pk. Ik heb ook een prijsmaximum van € 440 ingesteld, dat meteen een paar van de meest dure modellen van BlendTec, Vitamix en Waring uitsloot..

  Ik zal nog terug komen op de details van de tests, maar eerst een kort overzicht van de drie winnaars..

  De drie winnaars in één oogopslag.

  De test.

  Wij gebruiken thuis allemaal blenders voor uiteenlopende taken. Sommige mensen gebruiken ze alleen maar als smoothiemachine. Sommige gebruiken ze alleen in het weekend als ze ijs willen malen of bevroren drankjes willen maken. Mensen die houden van rauwe voedsel maken gladde soepen en notenboters. Een bakker kan een blender gebruiken om graan te malen. Als voormalig restaurantchef, gebruik ik het het meest voor hete soep en puree. Marketing mensen zullen je vertellen dat hun blenders ook andere dingen kunnen doen, zoals deeg kneden en beslag maken..

  Om elke van deze taken te testen, heb ik het volgende in elke blender bereid, beginnend met een identiek set ingrediënten. Indien de blender een menuoptie voor een specifieke functie had, heb ik deze getest met én zonder de menuoptie..

  Dit heb ik bereid in elke blender:.

  • Ik heb een bak ijs verbrijzeld..

  • Ik heb een kwart wortelsoep gepureerd..

  • Ik heb een kop pindakaas gemaakt van geroosterde pinda’s..

  • Ik heb genoeg blauwe bessen, aardbeien, boerenkool en yoghurt smoothies gemaakt voor een heel gezin..

  • Ik heb een extra grote en dikke milkshake gemaakt..

  • Ik heb een glaasje humus gemaakt..

  • Ik heb een kop mayonaise gemaakt..

  • Ik heb twee bevroren margarita’s gemaakt..

  • Ik heb anderhalve kop maisbloem gemalen..

  • Ik heb een halve kilo rauwe wortels vermalen..

  • Ik heb een lading pizzadeeg gemaakt..

  • Ik heb twee ons rundvlees vermalen..

  • Ik heb twee ons slagroom gemalen..

  De resultaten.

  Al snel leerde ik tijdens het testproces één ding over blenders: er is echt geen vergelijking tussen een blender met een hoog vermogen en een standaard, lager dan 2 pk blender. Waar zwakke blenders zaadjes en vezels achterlaten, vormen krachtige blenders een perfecte gladde puree en soepen die zo glad zijn dat je ze door een kaasdoek kunt gieten en er geen resten in de doek achterblijven. Om je echt het verschil te laten zien, heb ik wat blauwe bessen en groene kool smoothies geblend in een standaard blender (de hoogst gewaardeerde ”beste koop” blender van Cook’s Illustrated standaard blender test) en in mijn Vitamix 5200..

  Opzettelijk heb ik de smoothies met een erg groot aandeel groene kool gemaakt. Op deze manier kan ik demonstreren wat de relatieve capaciteit van de blender is om vezels te vermalen en plantencellen te verscheuren, zodat meer nutriënten vrijkomen en gladdere resultaten ontstaan. Hier zie je wat er dan ontstaat, en denk eraan dat ik deze test opgesteld heb om de kleurafgifte van de verschillende cellen opzettelijk te overdrijven. De resultaten zagen er niet bepaald appetijtelijk uit (maar ze waren wel erg lekker):.

  De smoothie links is gemaakt in een stadaard blender en is paars gekleurd omdat de pigmenten van de blauwe bessen makkelijk zijn vrijgekomen. De groene kool wordt in kleine stukje gehakt, maar die stukjes blijven redelijk intact waardoor er maar een heel kleine hoeveelheid chlorofyl afgegeven is door de cellen..

  De smoothie aan de rechterkant is gemaakt met de Vitamix en heeft een bruinachtige kleur. Dit is het resultaat van de paarse pigmenten van de blauwe bessen die gemengd worden met de groene chlorofyl van de volledig gepulveriseerde groene koolcellen. Zie je het verschil?.

  Ondanks wat de marketing mensen zeggen is geen van deze machines een complete vervanging voor alles in je keuken. Een food processor of stand mixer met attributen is nog steeds vele malen beter voor het kneden van deeg of het vermalen van vlees. Een kom en garde maken nog steeds een beter beslag. Een handmixer maakt mayonaise en slagroom veel sneller. Deze blenders veranderen uw soepen en smoothies, niet uw leven..

  Ontwerp van de messen.

  hoe scherp de messen waren had uiteindelijk geen invloed op hoe goed de blender zijn werk deed.

  Ik ontdekte ook dat eigenschappen die in eerste instantie erg belangrijk leken niet echt noodzakelijke factoren waren voor de algehele uitvoering. Sommige blenders pronkten met hun ultrascherpe messen, maar de scherpte van de messen had uiteindelijk geen invloed op hoe goed de blenders zijn werk deden; uiteindelijk zorgden deze scherpe messen voor een groter risico om jezelf te snijden tijdens het schoonmaken of om je rubberen spatel te ruineren tijdens het schrapen..

  De maximale paardenkracht of het wattvermogen is maar een grove indicator van het prestatievermogen. De Vitamix klokt 1380 watt en twee pk tijdens de piek, de Breville Boss heeft 1500 watt en twee pk en de Blendtec Designer heeft 1560 watt en drie pk. Ondanks dit verschil voerden alle drie blenders hun taken gelijkwaardig uit, wat ook laat zien dat een goed ontwerp van de messen en de kan net zo belangrijk zijn als grof vermogen. De feitelijke pk die geleverd wordt aan de messen kan variëren en is afhankelijk van vele factoren, zoals hoe efficiënt de motor afkoelt, het aantal ampère dat in de machine wordt aangeleverd en hoe efficiënt hij is om de energie in een andere vorm om te zetten..

  Het aantal messen hield ook geen verband met de uitvoering. Eén blender had een centraal spoelachtig montagestuk waar van boven tot onder zes messen op geplaatst waren. Ondanks het dreigende voorkomen kon de blender zich niet meten aan de modellen met een traditioneel vortex messensysteem op de bodem. Van onze drie winnende modellen had de BlendTec maar twee botte messen, de Vitamix vier bescheiden scherpe messen en de Breville Boss zes messen met een mix van botte randen en kartels..

  Ontwerp van de kan.

  De vorm van de kan van een blender kan de efficiëntie van het blenden beïnvloeden. Randen, ribbels en extra zijden zorgen voor meer turbulentie wat vervolgens zorgt voor een gelijkmatigere blend, echter kunnen ze ook moeilijker schoon te maken zijn of leeg te schrapen, dus het vinden van de juiste balans is essentieel. De lange, smalle, conische kan van de Vitamix blender brengt de meest effectieve draaikolk voort, de spiraal die de ingrediënten naar beneden trekt richting de draaiende messen..

  Dit is erg belangrijk, omdat een goede draaikolk niet alleen zorgt voor een snelle, efficiënte blending, maar het spettert ook minder waardoor je minder voedselverlies hebt omdat het niet vastplakt aan het deksel of de zijkant van de kan. Kijk eens naar de foto hierboven. Zelfs bij een hoge snelheid toont de smoothie haast geen spatten: alle vloeistof wordt weer naar beneden naar de messen terug gecirculeerd..

  Als contrast, de extra brede, vierkanten kan op de BlendTec blender zorgt voor ongelofelijk veel spatten. De vloeistof stuitert letterlijk op en neer tijdens het blenden. Hoewel dit maar een gering verschil maakt in de uiteindelijk kwaliteit van de blend, maakt het wel taken waar een sterke draaikolk en minimaal spatten voor noodzakelijk zijn, zoals bij het maken van mayonaise, veel moeilijker dan niet onmogelijk..

  Het ontwerp van de kan is ook belangrijk als je hem wilt legen: de Vitamix heeft een lange schenktuit die zorgt voor drupvrij schenken. De Breville ligt ergens in het midden, terwijl de BlendTec praktisch geen tuit heeft wat gegarandeerd knoeien op het aanrecht zal zijn als je smoothies of soepen uit de kan wilt schenken..

  Het blenden van nat, vast voedsel.

  Zoals ik hierboven al heb verteld is een goede draaikolk belangrijk als het gaat om het blenden van soepen, smoothies en andere schenkbare vloeistoffen. Maar hoe zit het met dikkere purees, dipsauzen of notenpasta’s?.

  In dit geval heb je twee dingen nodig: een brede kan die goed kan slaan, dat wil zeggen dat de kan het voedsel op en neer laat stuiteren zodat het niet aan de messen blijft vastplakken en eromheen blijft draaien, of een blender die een stevige stamper heeft, zodat je brokken voedsel terug richting de messen kunt duwen..

  De BlendTec werkt volgens de eerste methode, waardoor hij ook de beste is met hulpvrij pureren. Een super brede basis en goede menuopties transformeren rauwe groenten en noten snel in purees en pasta’s, maar als je echt perfecte resultaten wilt, moet je af en toe even stoppen om resten naar beneden de duwen met een spatel. Rauwe wortels werden binnen 45 seconden in de BlendTec vermalen tot een babyvoedselachtige pasta. Aan de andere kant had de Brevelle een nauwe kan waardoor er na 45 seconden nog steeds stukjes wortel overbleven. De Vitamix toonde vergelijkbare resultaten..

  Zie hier het resultaat van de BlendTec links en de Breville rechts:.

  Dat zeggende, krijg je een heel ander verhaal als je de stamper meetelt van de Breville en de Vitamix. Als je de ingrediënten steeds terug duwt naar de messen krijg je een nog gladdere puree als bij de BlendTec. Als het aan mij ligt, zijn die paar minuten extra werk de superieure resultaten waard. De BlendTec heeft geen stamper, wat wil zeggen dat je hier niet op deze manier kunt werken, ook al wil je dat graag..

  Bediening.

  Blenders zijn gestaag in de val gelopen van wat wij noemen de “magnetron val”. Herinner je nog toen magnetrons twee bedieningsknoppen hadden, één voor vermogen en de ander voor tijd, en dat was het? Opeens geloofden fabrikanten dat een magnetron tenminste 20 verschillende opties moest hebben om functioneel te zijn, waarmee het eenvoudig aanzetten wel vijf drukken op de knoppen nodig had. Het is absurd en maakt eenvoudige taken moeilijker dan dat ze in werkelijkheid zouden moeten zijn..

  Blenders zijn nog niet helemaal op dat niveau van ridicule, maar ze zijn aardig op weg. Menuopties kunnen nuttig zijn als je iemand bent die graag doet aan multitasking. Wil je ‘s ochtends een smoothie? Gooi dan gewoon de vooraf afgewogen ingrediënten in de kan, start de “smoothie” knop, en laat de machine je drankje maken terwijl je een douche neemt of je aankleedt (dat wil zeggen als die opties ook echt werken). Interesseert het je niet dat je een milkshake beter eerst langzaam kunt blenden en dan pas heel snel voor betere resultaten? O.k., prima. Druk dan op de milkshake knop. Maar op een zeker niveau zullen de vele knoppen de basale functies van de machines verbergen..

  De Breville ligt op de grens van te veel functies. Met vijf opties, een ingebouwde timer, een pauze-/verderknop samen met een aan-/uitknop, is het niet meteen duidelijk hoe je hem moet bedienen. Die analoge instelknop is ook niet echt analoog. Het werkt meer als een knop op de autoradio: draai je hem naar links of rechts dan springt de motor in kleine stapjes van de ene snelheid naar de andere snelheid..

  Aan de andere kant van het spectrum is de Vitamix, die niet meer heeft dan een aan-/uitknop, een knop waar je kunt kiezen tussen variabele modus en hogesnelheidsmodus en een analoge knop die echt analoog is, de snelheid kan naar boven en onder aangepast worden in een soepele doorloop van traag roeren tot een verblindend snelle 37,000 RPM..

  De BlendTec ligt in het midden met een touchscreen slider voor niet-echt-analoge bediening en een paar opties. Trouwens, het touchscreen van de BlendTec maakt hem ook extreem makkelijk schoon te maken. Hij is helemaal glad!.

  Vermogen om te malen en verbrijzelen.

  Ik heb thuis niet vaak verbrijzeld ijs nodig, maar het is een standaard test voor een goede blender en voor dit onderdeel is er weer een duidelijke winnaar: de BlendTec blaast de concurrentie ver uit het water. Met zijn super brede basis, kun je een bak ijs erin legen en het omtoveren tot sneeuwachtig verbrijzeld ijs in precies 8 seconden. De Breville verbrijzelt ijs in ongeveer 30 seconden, maar laat grote hagelachtige stukken achter, terwijl de Vitamix hier verzaakt door zijn conische vorm. Als een ijscrusher is waar je naar op zoek bent, dan is er geen twijfel mogelijk dat de BlendTec jouw machine is..

  Het beste voor controlefreaks: de Vitamix 5200 serie blender.

  Dit is de blender die ik op mijn aanrecht laat staan. Het is een echt monster zonder toeters en bellen die de meest gladde soepen en purees maakt die je ooit hebt geproefd. Het is een degelijk hulpmiddel die de doe-het-zelf-koks echt zullen waarderen. Zeker, het duurt even voordat je doorhebt hoe je de beste smoothie of milkshake kunt maken zonder menuopties die je helpen, maar met een beetje oefening ben je beter uitgerust om verschillende blendtaken uit te voeren dan iemand die vertrouwd op menuopties..

  De Vitamix heeft ook de laagste snelheid waardoor het blenden van hete soepen heel eenvoudig wordt. Het enige punt dat je tegen zult komen bij hete soepen is dat je te snel te veel vermogen maakt. Blenders die een erg hoge lage snelheidsstand hebben, zullen ervoor zorgen dat de stoom van hete soepen opeens ontsnapt, waardoor het deksel er vanaf kan schieten en de gloeiendhete soep over het aanrecht en op je gezicht spuit. De langzame start van de Vitamix zorgt ervoor dat dit niet gebeurd..

  De volledig analoge bediening kan je ook helpen bij het vinden van de “perfecte structuur” van een bepaald voedsel dat je aan het pureren bent. Daarmee bedoel ik de snelheid waarbij zich een perfecte draaikolk vormt en eten voortdurend de messen in gestuurd wordt. Blenders met een stapsgewijze bediening hebben hier moeite mee. Bij één snelheid, kan de vloeistof bovenaan niet naar beneden gezogen worden, terwijl bij de volgende snelheid de messen zo snel draaien dat de ingrediënten boven de messen blijven drijven in plaats van dat ze erin vallen..

  Vitamix heeft ook een automatische uitschakelfunctie voor als de motor op zeldzame momenten te hard aan het werken is. In al die tijd dat ik met Vitamix blenders heb gewerkt is de automatische uitschakelfunctie en afkoeling maar twee keer afgegaan (beide keren toen ik extra dikke humus aan het maken was). Het stelt me gerust dat mijn blender afslaat en voor een kort moment rust, beter dan dat hij zal kortsluiten..

  Het beste om ijs te verbrijzelen in een kleine keuken: BlendTec Designer Series WildSide Blender.

  De BlendTec is aanzienlijk kleiner en lichter als zijn concurrenten, wat erg belangrijk kan zijn bij een kleine keuken. Mijn Vitamix bijvoorbeeld past niet onder de kastjes van mijn oude appartement. Met de BlendTec heb je hier geen problemen mee. Hij is ook de beste in ijscrushen, als dat is wat je zoekt, en presteert ook gelijkwaardig aan de Vitamix wat betreft soepen en smoothies..

  Het is waar dat de schenkkan druppelt als je ermee wilt schenken, en het wegblijven van een stamper betekent dat je vaker moet stoppen om de zijkanten omlaag te duwen als je notenpasta maakt, echter zijn dit allemaal minimale gebreken van dit anders zo superbe product..

  Het beste voor smoothiedrinkers: de Breville Boss superblender.

  Terwijl de Breville Boss niet echt kon wedijveren met de Vitamix of de BlendTec in termen van het pure blenden of ijscrushen, kwam het wel akelig dicht in de buurt en excelleerde in één belangrijk gebied: het had de beste menufuncties. Met één enkele druk op de knop produceerde de blender zijdezachte smoothies en shakes met zelfs de meest moeilijke ingrediënten zoals groene kool of frambozenzaadjes. Hij geeft ook het meest solide voorkomen met een mooie geborstelde aluminium look die goed past bij andere apparatuur in die stijl..

 • Blenden vs. juicen? Hoe je de meeste voedingswaarde uit je fruit haalt
  Blenden vs. juicen? Hoe je de meeste voedingswaarde uit je fruit haalt

  In een tijd waarin Amerikanen ongeveer één portie fruit en één portie groenten per dag consumeren, terwijl ze er eigenlijk vijf tot dertien moeten consumeren, is de aantrekkingskracht van sap en smoothies erg aannemelijk.
  Sap is een gemakkelijke manier om meer fruit en groenten tot je te kunnen nemen. En, hey, thuis zelf je eigen sap-brouwsels maken is erg leuk.

  Dus, hier de vraag: welk apparaat is beter, een juicer of een blender? Doet er één beter zijn werk om de voedingswaarde van fruit (en groenten) een boost te geven?

  Wij haalden een onderzoek uit 2012 tevoorschijn waarin voedingswetenschappers van de Texas A&M University beide technieken evalueerden.

  De wetenschappers besloten om sap te maken van grapefruit waarbij ze drie verschillende apparaten gebruikten: een Vitaprep blender, een handpers en een White-Westing elektrische juicer.

  Wat ze vonden was dat geblend sap een significant hoger aandeel heilzame fytonutriënten bevatte in vergelijk tot de sap die gemaakt was met de juicer (de elektrische juicer en handpers hadden ongeveer dezelfde waarden).

  Vooral het geblende sap had ongeveer het zevenvoudige aandeel van een component dat naringine wordt genoemd.

  Naringine is een flavonoïde waarvan is bewezen dat het kanker werende eigenschappen heeft, alsook sterke ontstekingsremmende en antioxiderende activiteiten die voordelig kunnen zijn voor de behandeling van diabetes en andere stofwisselingsaandoeningen.

  Hieruit kun je niet anders concluderen dat grapefruit blenden een grote, meetbare impact op je gezondheid heeft.

  Als je echter op zoek bent naar nutriëntboosters, dan toont deze studie aan dat de manier waarop je het sap verwerkt ook een grote impact kan hebben op de flavonoïdewaarden.

  De auteurs van het onderzoek zeggen tegen “The Salt” dat ze niet hadden verwacht zo’n significant verschil te zien.

  “Ja, ik was inderdaad verrast en ook iedereen in het laboratorium”, vertelt Rammohan Uckoo, een onderzoeker van het Vegetable and Fruit Improvement Center van Texas A&M, ons via e-mail.

  Bovendien, bevatte het geblende sap meer membranen van het fruitsegment, die witte papierachtige vliezen die de buitenkant van de segmenten uitlijnen, die juist hogere concentraties flavonoïden bevatten.

  Het is al langer bekend dat hoe we ons voedsel verwerken of bereiden het aantal nutriënten beïnvloed. Bijvoorbeeld, verleden week richtten we ons op een studie die suggereerde dat jus d’orange meer heilzame fytonutriënten bevat, vergeleken met eenzelfde hoeveelheid fruit.

  Als het gaat om het absorberen van nutriënten, dan zijn we soms beter af als we het koken of er wat vet aan toevoegen. Zoals we al aangegeven hebben, kun je een beetje olijfolie toevoegen aan bijvoorbeeld wortels of tomaten, zodat je lichaam de meeste vetoplosbare carotenoïden, de goede antioxidanten, makkelijker op kan nemen.

  Als conclusie zeggen de voedingsonderzoekers dat een divers dieet waarin een breed assortiment aan groenten en fruit zijn verwerkt, waaronder sap en volwaardig fruit, de beste strategie is voor een goede gezondheid. “Het gaat echt om jouw dieetpatroon”, zegt Jeffry Blumberg, een voedingswetenschapper van het Antioxidant Research Laboratory van Tufts University , die deze dingen al langere tijd onderzoekt.

 • Juicer soorten: Het verschil tussen een koude pers juicer vs. de sapcentrifuge
  Juicer soorten: Het verschil tussen een koude pers juicer vs. de sapcentrifuge

  Het is heel goed mogelijk dat je erover nadenkt om een juicer te kopen. In het geval dat je het nog niet hebt gehoord, juicen is de trend. We hebben het niet over het Barry Bonds juicen, maar het Jack Lalanne soort juicen. Recente beweringen beloven dat als je versgeperste sappen drinkt het kan helpen bij gewichtsverlies, je immuniteit een boost kan geven, kanker kan voorkomen en je systeem kan reinigen. Of dit allemaal klopt, moet nog blijken, maar het kan geen kwaad, toch?
  Wij zijn allemaal voedselverwerkers, dus we haten eten niet genoeg om op een volledige sapkuur over te gaan. Het zou echter wel leuk zijn als we deze gezondheidsvoordelen aan ons dieet zouden toevoegen, je weet wat ik bedoel, zodat je gereinigd wordt van al die chips en donuts. Het enige probleem is, welke juicer moet je kopen?

  Tenzij je een miljonair bent die de originele Norwalk hydraulische persjuicer van € 2.190 kan betalen, zijn er twee soorten basisopties voor jou op de markt verkrijgbaar:

  1. Sapcentrifuge

  Traditioneel gezien is dit het meest gebruikte soort juicer. Deze gebruikt typisch een snel draaiend metalen mes dat tegen een gaasfilter draait, waardoor het sap van het vruchtvlees wordt gescheiden door een centrifugale kracht. Het sap en het vruchtvlees worden dan in verschillende houders gescheiden opgevangen. Het probleem met sapcentrifuges is dat het snel draaiende metalen mes warmte opwekt, waardoor bepaalde enzymen van het fruit en groenten waar je sap van maakt, worden vernietigd. De warmte oxideert ook die nutriënten, wat resulteert in een minder voedingsrijke sap als bij een koude pers juicer.

  Wij testten de Breville Juice Fountain Elite, € 263 bij Williams-Sonoma.

  2. Koude pers juicers (ook bekend als masticating juicers)

  Deze nieuwe juicers halen het sap uit het voedsel door het eerst te verbrijzelen en daarna het fruit en groenten te persen, zodat er het meest sap uit onttrokken wordt. Omdat dit proces niet zoveel warmte creëert, blijven er ook meer verse nutriënten van de ingrediënten in tact. Dit komt in de buurt van (maar is nog NIET hetzelfde) het resultaat bij een BleuPrint reiniging.

  Wij testten de Breville Juice Fountain Crush, € 351 bij Williams-Sonoma.

  De uitkomsten

  Na de juicers getest te hebben en na onderzoek, zijn dit onze uitkomsten:

  Hoofdpunten:

  Koop een sapcentrifuge als:

  - Je voornamelijk het sap voor het koken, bakken of andere processen gebruikt waar warmte wordt toegepast. - Je niet kieskeurig bent over het aantal maximale nutriënten. - Je probeert om geld te sparen.

  Koop een slow press juicer als:

  - Je houdt van schoonmaken, het maken van notenmelk en groene sappen, en als je van verse sap houdt. - Je graag zoveel mogelijk nutriënten in je lichaam wilt stoppen. - Je het niet erg vindt wat extra geld uit te geven.

  Veel plezier met juicen!

  Verduidelijking: Wij willen nog aan dit artikel toevoegen dat masticating juicers wel wat warmte produceren, maar de hoogte hiervan verwaarloosbaar is in vergelijk met de sapcentrifuge.

 • Juicing vs. blending: alles wat je moet weten
  Juicing vs. blending: alles wat je moet weten

  Eén van de meest gestelde vragen die mensen mijn vragen is: “Joe wat is het verschil tussen juicing en blending?” Nu denk je misschien dat het verschil duidelijk is, maar het blijkt dat er nogal wat verwarring bestaat over beide, en veel mensen geloven dat ze aan het juicen zijn terwijl ze aan het blenden zijn. Dus, laten we de boel ophelderen!
  Bij het juicen, onttrekt de machine sap (dit is het water en de meeste nutriënten die het product bevatten) en laat pulp achter. Bij het blenden, is er geen pulp die overblijft. Blenders verbrijzelen het hele product om een smoothie te maken.

  Wat dit allemaal verwarrend maakt, is dat deze machines allemaal verschillende namen gebruiken. Als je bijvoorbeeld de term “Nutrition Extractor™” ziet, hoe weet je dan of het gaat om juicen of blenden? Stel jezelf dan gewoon de vraag: haalt de machine het pulp weg? Zo niet, dan is het juicing!

  Welke is beter?

  Het korte antwoord is: ik houd van beide.

  Ik bekijk het zo: we hebben allemaal genoeg verse groenten en fruit nodig in onze voeding, of we het nu eten, juicen of blenden. Ze zijn echte krachtpatsers vol met nutriënten. Het maakt dus niet uit hoe we dit tot ons nemen, het is allemaal goed!

  Juicing en blending zijn allebei goede manieren om veel gewassen aan onze voeding toe te voegen en ook om een grotere variëteit te consumeren als dat we normaal eten. Maar ze zijn anders en het is belangrijk te begrijpen waarom.

  Als je sap maakt verwijder je de onoplosbare vezels, het pulp. Begrijp me niet verkeerd, vezels zijn goed voor je. Het houdt je verteerstelsel gezond en het vertraagd de opname van suikers. Echter, het vertraagd ook de opname van nutriënten en sommige nutriënten zitten in die vezels. Als je sap maakt, dan onttrek je maximaal 70% van de voedingswaarde direct in jouw glas, en zonder die oplosbare vezels absorbeert je lichaam 100% van deze nutriënten.

  Kijk eens naar de ingredienten die je de volgende keer gebruikt als je bijvoorbeeld een Mean green juice maakt bijvoorbeeld, en beeld je in dat je dat bij elke maaltijd eet in plaats van een kom salade, dan zou je de hele dag aan het kauwen zijn! Zelfs in een smoothie, zijn dat veel gewassen om in één keer te consumeren.

  Ben je nog steeds bezorgd over vezels? Eén van onze diëtisten heeft een goede post geschreven waarin ze de feiten over vezels en juicen uitlegt.

  Ik volg een Reboot, welke is het beste?

  Je hebt twee opties als je kiest voor een Reboot plan: alleen juicen, of maak sap en eet daarbij alleen fruit en groenten. Beide zijn fantastisch en welke je kiest hangt af van je doel en je huidige gezondheidstoestand.

  Als je een Reboot dieet volgt om gezondheidsredenen, of als je een bescheiden gewichtsverlies als doel hebt, kan de Reboot waarbij je mag eten een optie zijn. Echter, als je een Reboot dieet volgt omdat je gemiddeld tot veel gewicht wilt verliezen, is een juicing Reboot een betere optie. Als je alleen maar sap maakt, heb je kans sneller gewicht te verliezen

  Er wordt vaak gevraagd: “Kan ik mijn blender/ Vitamix/ Nutribullet gebruiken bij een Reboot dieet?”, dan is het antwoord ja, maar dat wil wel zeggen dat je een Reboot dieet volgt waarbij je mag eten. Het plan dat je dan volgt is anders en de saprecepten moeten aangepast worden (ze zijn samengesteld voor een juicer!) en de resultaten die je ziet, kunnen ook anders zijn.

  Ben je nog steeds verward? Kijk hoe ik een sap maak en een smoothie in de Reboot keuken. Je kunt dan zelf het verschil zien!

  En om je verder te helpen begrijpen wat het verschil is tussen juicen en blenden hebben we het volgende Juicing vs. Blending infographic gemaakt. Hier is een voorbeeld (klik op de afbeelding voor de complete weergave!).

 • Juicen vs. Blenden: welke is beter?
  Juicen vs. Blenden: welke is beter?

  Dit is een vraag die ons al vaker is gesteld. Wat is beter: juicen of blenden? Biedt de één meer gezondheidsvoordeel dan de ander? Sappen en smoothies spelen allebei een belangrijke rol in elk wellnessprogramma. Wij geloven dat juicen en blenden erg heilzaam zijn, maar op verschillende manieren.


  Hier vind je een korte vergelijking die de verschillen tussen deze twee uitlegt, alsook de specifieke heilzame effecten van elk afzonderlijk.

  Wat is het verschil?

  Juicen

  Juicen is een proces dat water en nutriënten onttrekt van gewassen en de onverteerbare vezels uitwerpt.

  Zonder al die vezels hoeft jouw spijsverteringssysteem niet zo hard te werken om al het voedsel af te breken en de nutriënten te absorberen. Eigenlijk, maakt juicen grote aantallen nutriënten geschikter voor het lichaam dan wanneer je gewoon groente en fruit zou eten.

  Dat is vooral nuttig als je een gevoelig spijsverteringssysteem hebt of een ziekte waarbij je lichaam geen vezels kan verwerken. De vezels vertragen juist het spijsverteringsproces en zorgen voor een regelmatige afgifte van nutriënten aan de bloedstroom. Jason Vale noemt juicen ook wel “een nutriëntexprestrein!”

  Versgeperste groentesappen vormen een onderdeel van de meest helende ontgiftigingsprogramma’s, omdat ze zo rijk zijn aan nutriënten en het lichaam voeden en herstellen op celniveau.

  Let echter op: als je de vezels uit het product haalt, wordt het vloeibare sap snel door je bloedstroom opgenomen. Als je alleen maar van fruit sap maakt, zou dit een snelle piek van je bloedsuiker en een onstabiele suikerspiegel als gevolg hebben, dit kan leiden tot stemmingswisselingen, energieverlies, geheugenproblemen en meer!

  Bovendien verzadigen vezels en zonder vezels in je sap neigen sommige mensen ernaar om weer snel honger te hebben.

  Blenden

  In tegenstelling tot sappen, bestaan smoothies uit de hele vrucht of groente, met schil en al, en bevatten ze alle vezels van de groenten.

  Echter, het blendproces breekt de vezels uit elkaar (waardoor het fruit en de groenten beter verteerbaar zijn,) maar het helpt ook bij een trage, evenredige afgifte van nutriënten aan de bloedstroom en waardoor pieken in de bloedsuikerwaarden worden vermeden. Smoothies verzadigen meer, vanwege de vezels, en zijn in het algemeen sneller klaar dan sap, daardoor zijn ze geweldig om te drinken als ontbijt of als snack tussendoor.

  Doordat de vezels in de smoothie verwerkt zijn, is het volume ook hoger. Je kunt ook meer porties fruit/groente verwerken in één portie sap dan in een smoothie.

  Regels van het blenden en juicen

  1. Het is beter om geen fruit en groenten te combineren (tenzij het appel is). Dit kan de werking van je verteringsenzymen beïnvloeden.

  Dit lijkt niet veel uit te maken voor groene sappen en smoothies, maar groenten zoals wortels, bieten, broccoli en zucchini laten zich niet goed met fruit combineren vanwege hun hoge zetmeelaandeel. In zijn boek Food Combining Made Easy legt dokter Herbert Shelton uit dat zetmeelhoudend voedsel individueel gegeten moet worden, omdat zetmeel verteerd wordt door enzymen die anders zijn dan in elke andere voedselgroep. Als je zetmeelhoudende producten combineert met fruit kan dat fermentatie en winderigheid veroorzaken. Echter, dokter Shelton vond uit dat je groene bladgroenten wel met vrijwel alles kunt combineren.

  2. Probeer om je sap of smoothie meteen te drinken. Reeds na 15 minuten zal het licht en de lucht veel van de nutriënten aantasten. Als je het niet meteen kunt drinken, bewaar je drankje dan in een donkere, luchtdichte houder totdat je er klaar voor bent.

  Gebruik de juiste apparatuur

  Om het meeste voordeel te halen uit je sap en smoothie is het belangrijk om de juiste apparatuur te gebruiken. Investeer in een kwalitatief hoogwaardige juicer. Goedkopere sapcentrifuges produceren warmte en zuurstof en vernietigen daardoor de enzymen en nutriënten van jouw fruit en groenten. Ondanks dat het aanvankelijk misschien iets meer zal kosten zal een premium koude pers juicer een superieure kwaliteit sap maken en meer uit jouw fruit en groenten onttrekken, waardoor je op de lange termijn kosten bespaart.
  De machines zelf zullen in het algemeen ook langer meegaan. In tegenstelling tot de ruige extractie van sapcentrifuges, drukken masticatie of koude pers juicers het fruit en groenten samen om als het ware het sap eruit te “knijpen”.

  Hetzelfde geldt voor een blender. Je wilt een blender die zachtaardig is voor jouw producten en die ook niet de enzymen verhit terwijl het vezels uit elkaar rukt. Wij geven geld uit aan spullen, kleding, restaurants en andere luxueuze spullen, dus als je het je kunt veroorloven, zal een investering in je gezondheid door het kopen van een kwalitatief hoogwaardige juicer of blender, het helemaal waard zijn.

Copyright Athena Solutions Pty Ltd

Trotse distributeur van de serie Optimum apparaten in Nederland

PayPal Logo

contact info

 • Athena Solutions Pty Ltd – Froothie (NL)
  Unit 1/ 24, London Drive,
  Bayswater VIC 3153,
  Australia
 • BTW-nummer: NL 824103099B01
  Klantenservice : [email protected]
  Telefoonnummer : 085 - 888 0396

INSTAGRAM